Med fokus på sunt miljø, både ute og inne

Vannbåren varme

Vannbåren varme er blitt stadig mer populært innen boligoppvarming de siste femten årene, og det med god grunn. Vannbåren varme gir et sunnere inneklima enn mange andre oppvarmingssystemer, og gir i tillegg god komfort. For mange har vannbåren varme vært synonymt med radiatorer, men dette stemmer ikke lengre, da de fleste nå legger skjulte rør i gulv som vil fungere som vanlige varmekabler når det oppvarmede vannet strømmer gjennom.

Vannbåren varme vil gi en jevn oppvarming av hele boligen, og man unngår mange av de plagene med dårlig inneklima som f.eks. vedfyring og vifteovner vil gi. Siden varmen kommer fra gulvet, vil boligen føles lunere. Da unngår man og måtte heve temperaturen i hele rommet fordi det er gulvkaldt, og beregninger har vist at ved gulvvarme kan man senke temperaturen innendørs med opptil to grader uten at man merker forskjell.

Man må ikke bygge nytt for å installere vannbåren varme!

Mange er av den oppfatningen at vannbåren varme kun kan legges installeres om man bygger et helt nytt hus. Dette stemmer ikke, da det ikke er nødvendig å legge inn varme i alle rom for å få god utnyttelse av systemet. Bor man i en veldig gammel, trekkfull bolig, så bør man selvsagt se etter muligheter for først å etterisolere eller bytte vindu, men også ved rehabilitering kan man legge ned vannbåren varme.

Ved rehabilitering legges rørene gjerne i trebjelkelaget eller i spesialtilpassede plater, i motsetning til nybygg hvor de blir støpt ned i gulvet under bygging. Dette vil gi en litt mer ujevn varme, siden betongen er en uovertruffen varmeleder -men fordelen er at man kan installere en styringsenhet som gjør det mulig å senke temperaturen om natten. Det er ikke hensiktsmessig om rørene er nedstøpt i betong, siden det er veldig energikrevende å varme opp igjen.

Hvordan det fungerer

Vannbåren varme består av en kjel og et varmefordelingssystem (rør eller radiatorer), og kjelen kan kobles på alle slags energikilder. Du kan blant annet bruke forskjellige typer varmepumpe, bio-brensel, oljefyr, elektrisitet, solfanger eller fjernvarme. Prinsippet er veldig enkelt; energien varmer opp vannet i kjelen, som deretter sender varmt vann rundt i rørsystemet i boligen – og boligen varmes opp. Det at det er så fleksibelt er denne oppvarmingsmetoden sitt største fortrinn.

Man ser for seg at denne fleksibiliteten kan utnyttes enda mer i fremtiden, når det vannbårne varmesystemet kan kobles på stadig mer miljøvennlige og energieffektive kilder som enda ikke har blitt utviklet. Tidligere har man også sett på vannbåren varme som veldig omfattende, men enklere systemer har også blitt utformet. Man kan for eksempel legge rør kun på badet og noen få tilstøtende rom, og ha varmtvannstanken koblet på det systemet.

Fordeler

Selv om det for mange kan virke som et stort og kostbart prosjekt, er vannbåren varme virkelig noe man bør vurdere. Ved å ha varmen i gulvene, slipper man å ta hensyn til panelovner, radiatorer og vedovner ved møblering. Man slipper også å tenke på støvbrenning og dårlig inneklima. Sistnevnte er ekstra viktig for de som plages med luftveier og allergi. I tillegg gir styringssystemet god kontroll på temperatur i alle rom.

Å kunne senke temperaturen opptil to grader vil ikke bare gi et sunnere inneklima, men også en sunnere lommebok og et lavere energiforbruk. Det er en vinn vinn situasjon både for husholdningen og miljøet. Legger man litt tanke på kvalitet i de rørene som blir lagt ned, har man i tillegg glede av vannbåren varme i mange år, og kan bytte til mer energieffektive energikilder når de blir utviklet.

Enova og ENØK

Enova tilbyr støtte til de som installerer vannbåren varme. Et anlegg koster vanligvis rundt 850-900 kroner per kvadratmeter, og man kan få opptil 10.000 i støtte fra Enova. i tillegg vil riktig valg av energikilde kunne gi deg ytterligere besparelse, blant de mest energieffektive er; solfanger, biokjel, luft-til-vann varmepumpe, avtrekksvarmepumpe, bio-ovn med vannkappe og væske-til-vann varmepumpe. Alle disse energikildene som er nevnt kvalifiserer også til ekstra støtte fra Enova, med beløp opptil 30.000 kroner.

Hvis man sitter på gjerdet…

Mange kvier seg nok for å legge ekstra nuller på bygge- eller rehabiliteringsbudsjettet. Men ser man litt frem i tid, så vil det lønne seg på sikt uansett. Med tanke på at det blir utviklet flere og flere energieffektive oppvarmingskilder, så vil man kunne benytte seg av de siden systemet er så fleksibelt. I tillegg blir stadig flere opptatt av klima og miljø, og det lønner seg å tenke langsiktig der også.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *