Rentbrennende vedovner

Rentbrennende vedovner

En rentbrennende vedovn er i bunn og grunn en vedovn som er «isolert» i nedre del av brennkammeret. I tillegg til den høyere forbrenningstemperaturen forårsaket av isoleringen blir det tilført luft sekundært, slik at de uforbrente gassene i toppen av bålet også forbrennes. Dette fører til at minimalt med varme blir sløst og forsvinner ut i skorsteinen, men fører også til at vedfyring blir en miljøvennlig varmekilde både med tanke på forbruker og miljøet.

Man kan enkelt og greit sjekke om ovnen man har i hus, eller ovnen man kanskje vurderer å kjøpe er rentbrennende. En rentbrennende vedovn har nemlig hull inne i ovnen til den sekundære forbrenningen som lett vil legges merke til ved en inspeksjon. På for eksempel en vedovn fra Jøtul vil dette si hull i midten eller øverst i brennkammeret. Om man skal kjøpe seg en ny vedovn er det viktig at den er rentbrennende.

Effektivt og hyggelig

En vedovn som ikke er rentbrennende er langt mindre effektiv enn en som er rentbrennende. Vedforbruket med en rentbrennende vedovn er 40 til 50 prosent lavere enn ved en gammel vedovn. Dette fører til at en rentbrennende vedovn blir en billig måte å varme huset på. Her gjelder det også å tenne bålet i ovnen på riktig måte – ved å tenne bålet fra toppen for å skape et godt trekk i pipa.

Riktig måte å tenne bålet er fra toppen; dette hjelper forbruker å varme huset mer effektivt. I tillegg er dette bedre for miljøet da mindre gasser i veden blir forbrent og kan slippe ut. Sist men ikke minst fører en rentbrennende vedovn til at glassene på ovnen som forblir relativt rene, slik at man ved riktig fyring kan brenne i ovnen og samtidig skape hygge ved å se bålet – i motsetning til eldre vedovner.

Kravet om rentbrennende

I underkant av 50 prosent av vedovnene i landet er av den eldre typen, som er i den grad dårlig for miljøet at det den 1 juli 1998 ble et krav om at alle ovner som installeres skal være rentbrennende. I dag finnes det rundt 1 million gamle ovner og peiser i Norge av totalt cirka 2,5 millioner ildsteder. Ildstedet som installeres skal være testet for utslipp etter norsk standard.

Årsaken til kravet var først og fremst av hensyn til forurensing. Ettersom at sotpartikkelutslippet ble redusert med over 90 prosent etter bare første generasjon rentbrennende vedovner er det forståelig at feiere har minimalt med tilbakemeldinger. Rentbrennende vedovner har med andre ord ført til både et sunnere Norge og mindre fare for pipebrann. Selv om kravene er strenge må man være på vakt om man skal kjøpe brukt – gjør gjerne en manuell inspeksjon av ovnen.

Økonomisk støtte

Er man på utkikk etter en ny rentbrennende ovn kan man være heldig nok til å få økonomisk støtte til kjøpet. Det er flere kommuner i Norge som støtter kjøpet av en rentbrennende ovn, eller utbyttingen av en parafinkamin eller kombinert parafin- og vedkamin med en ny rentbrennende vedovn. Én av disse kommunene er Oslo, som gir støtte på 3000 kroner innenfor Ringvei 3; utenfor Ringvei 3 får man en støtte på 1500 kroner.

Det er definitivt verdt å sjekke om man kan få støtte til et kjøp som dette, da man i tillegg til Oslo kan få støtte i for eksempel Løten, Hol, Ål og Bergen. I Bergen er støtten på hele 5000 kroner, noe hvem som helst hadde satt pris på. Ikke bare reduserer vedfyring strømkostnader relatert til oppvarming, men gulroten av støtte ved bytting av ovn er en motiverende faktor for de fleste.

Gammel industri

Det er overraskende mange som har ved og fyring som en hobby her i Norge. Dette er en lang tradisjon, hvor man trenger å kunne fyre om vinteren for å dekke oppvarmingsbehovet – spesielt om strømmen går. Industrien rundt dette i Norge er gammel, og begynte på 1500-tallet. Allerede fra 1840 ble det i både Drammen Jernstøperi og Ulefoss laget rentbrennende vedovner i en hundreårsperiode, hvor kvaliteten og effektiviteten ligner mye på dagens rentbrennende ovner.

Det beste alternativet

En rentbrennende vedovn er en investering ikke bare for seg selv, men naturen og miljøet man lever i. Gevinsten økonomisk sett kan bli stor om man gjør det riktig slik at prosessen blir effektiv nok. Det er mye glede å hente fra vedfyring, hvor rentbrennende vedovner er det beste alternativet. Tanken på å ikke bare tjene økonomisk, men spare naturen for fryktelig mye forurensing burde for mange varme mer enn bare hjemmet.

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *