Slik kan du redusere plastforbruket!

Mindre plast

Bruk mindre plast i hverdagen

I dagens samfunn er nesten alt rundt oss laget av plast. Det finnes utrolig mange forskjellige plasttyper, og alle de forskjellige typene har ulike egenskaper. Plast brukes i husholdningen, like så godt som emballasje rundt for eksempel en leke. Plasttypene er ofte mer eller mindre vanskelige å håndtere. Plastemballasje rundt leken er som regel vanskeligere å ødelegge enn plasten som brukes i husholdningen. Plast kan tilsynelatende brukes til alt!

I tillegg er plast laget av et materiale som brytes svært sakte ned. Det har ført at plast har blitt et veldig stort miljøproblem, og det har det vært i lang tid. I 2017 kunne NRK fortelle om avlivingen av en gåsenebbhval som fikk kallenavnet Plasthvalen fordi det ble gjort et funn bestående av 30 plastposer og store mengder småplast i magen på hvalen. Er det mulig å snu denne trenden?

Plastposer og sugerør

Det er veldig mange som kjøper med seg plastposer hver gang de er på butikken, men det er jo ikke alltid at det er like nødvendig. De gangene du kjøper for eksempel bare et par-tre varer trenger du ikke pose, og hvis du absolutt ser det som en nødvendighet så finnes det alternativer. Du kan for eksempel heller investere i noen handlenett og sørge for at du alltid har disse innenfor rekkevidde.

Sugerør av plast ser ut til å være et stort miljøproblem over hele verden. Ifølge miljøorganisasjonen Artic Ocean regner vi med at det i USA alene er en halv million sugerør som ender opp i naturen. Det har blitt et så stort problem at EU nå ønsker å legge ned forbud mot blant annet sugerør. Men du kan også gjøre det så enkelt som for eksempel å drikke direkte fra glasset eller flasken.

Bleier, bind og tamponger

Forskning viser at hvert barn som bruker engangsbleier produserer omtrent ett tonn bleieavfall i bleieperioden. Men kanskje det finnes en måte å redusere dette på? Engangsbleier kan da enkelt byttes ut med tøybleier, noe som har mange fordeler. Det sparer både miljøet og lommeboka, ettersom norske kommuner ofte gir tilskudd til tøybleier. I tillegg er det også bra for barnets hud, da tøybleiene ikke inneholder noen form for kjemikalier.

I likhet med bleier finnes det noe annet som veldig mange er avhengig av periodevis – nemlig bind og tamponger. Vi kan vel trygt si at en kvinne bruker flere tusen bind og tamponger i løpet av livet, og slikt blir det ganske mye plast av. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med det, da bind og tamponger lett kan byttes ut med vaskbare tøybind eller en såkalt menskopp.

Lag mer mat!

Et annet tips er rett og slett å lage mer mat hjemme. Når du bestiller take away får du ofte plastbestikk, sugerør og plastbeger med på kjøpet. Så dersom du bare lager maten selv, så vil plastbruken reduseres en god del. Dersom du likevel skulle ha lyst til å spise bestillingsmat i ny og ne, så kan du alltids gi restauranten beskjed om at disse tingene ikke er nødvendig siden du jo har det hjemme.

Du kan også gå et lite stykke videre med idéen som går ut på å lage maten selv hjemme. Av og til når du lager mat, så hender det at du lager altfor mye. Da kan du enkelt ta vare på matrestene som ikke ble spist til middagen og spare de til senere på kvelden eller kanskje til og med dagen etter, og matrestene kan du selvsagt oppbevare i glasskrukker i stedet for plastemballasje.

Ta med drikkevann hjemmefra

I Norge er vi så heldige at vi har rik tilgang på drikkevann fra springen, men likevel kjøper vi enorme mengder med flaskevann. I et forsøk på å få bukt med plastproblemet kan du i stedet investere penger i en ordentlig drikkeflaske som varer lenger, og da kan du rett og slett ta med deg vann hjemmefra. Eller hvis du foretrekker plastflaske, så kan den eventuelt brukes flere ganger.

Sortering av søppel

Som en slags oppsummering av alt som er nevnt ovenfor, kan vi sette et siste punkt. Det er veldig mange produkter vi ser oss avhengig av i hverdagen, og realiteten er dessverre at med mange av disse følger det en god del plast. Det er derfor ganske umulig å kvitte seg med absolutt all plastbruk, men bare ved noe så enkelt som å sortere søppelet kommer du langt likevel.

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *